Wat is wolvilt? Natuurlijke materialen vs plastic. - Westerman Bags vilten tassen en hoezen. Dutch Design.

Wat is wolvilt? Natuurlijke materialen vs plastic.

Nederlanders kunnen zo lekker direct zijn. Maar je kan er ook van leren. Zo hoorde ik, toen ik met mijn vilten tassen en hoezen nog op markten en beurzen stond, regelmatig opmerkingen voorbij komen in de trant van  "Zo'n vilten hoesje koop ik bij de Hema voor 5,00 euro. "

Omdat ik altijd alleen met pure wol werk was dit voor mij bijna onvoorstelbaar. Maar op een plaatje, via internet, ziet er het wel een beetje hetzelfde uit. Maar dat is dan ook het enige, want je vergelijkt een schaap met een cola fles. Ja echt, zo groot is het verschil.  Via een plaatje kan je textuur, het gevoel (de "touch") en stevigheid van wolvilt niet overbrengen. Dus.. De hoogste tijd voor een uitleg! Er zit natuurlijk een enorm verschil tussen vilt van de Hema (of andere winkel zoals Action, Blokker etc.) en dat van Westerman Bags. In deze blog leg ik uit waar dat verschil nu precies in zit. Lees hieronder meer over duurzaam wolvilt, plastic wolvilt en historisch textiel. 

Vilt - Hip of ouderwets.
Vilt en Wolvilt is helemaal hip, maar wist je dat vilt van schapen wol de oudst bekende textiel soort is? Het werd reeds lang voor onze jaartelling gebruikt voor sokken, schoenen en hoeden. Het gaat hierbij natuurlijk om WOL vilt, want lang waren alleen natuurlijke vezels beschikbaar.  In Mongolië maken ze er nog steeds tenten van:

 

Van schapen wol naar vilt - hoe dan? 

Vezels van wol gaan open staan als ze nat worden en met (natuurlijke) zeep worden behandeld. De vezels grijpen daarna in elkaar en vormen zo een groter geheel. Dit noem je natvilten. Over deze vrije (kunst) vorm van vilten kan je meer lezen op ons inspiratie Pinterest board over handvilten.  

Organische vormen met wolvilt kunst object natvilten

Met de hand of machinaal.
Met handvilten of natvilten kan je prachtige vormen en kleuren combineren als een kunstvorm of je kan het omvormen tot een gebruiksartikel. Je kan goed zien dat de grillige en organische vormen nog een groot contrast vormen met de strakke vormen van de vilten Westerman Bags tassen. Dat komt omdat wij ons vilt inkopen bij een vilterij. Daar wordt de vilt machinaal gevilt en vormt zo een strakke lap stof. Het proces is precies gelijk aan handvatten, alleen wordt een groot deel van het proces gedaan door een machine. Dit vilt komt in grote rollen van 2 meter breed aan in ons atelier en vormen zo de basis van elk ontwerp. 

Rollen machinaal gevilte wolvilt in ons atelier

 

Natuurlijk vs synthetisch

Waarvan zijn de goedkope vilten hoesjes gemaakt? Van plastic! Want ook kunststof vezels kan je vervilten. Synthestisch vilt is gemaakt van polyester of acryl. Dit is niet biologisch afbreekbaar en als je hoesje afval is geworden, zal het voor altijd afval zijn. Wordt het niet verzameld op een vuilnisbelt dan komt het in de plastic soup terecht. Wol daarentegen komt van een schaap; een hernieuwbare bron want een schaap maakt immers steeds weer nieuwe wol aan. De basiskleuren van onze collectie zijn 100% biologisch afbreekbaar; ze zijn gemaakt van pure wol, zonder verfstoffen. 

Een tussenvorm is polyester vilt; dit synthetische vilt wordt gemaakt van gerecycled materiaal, zoals petflessen. Ik ben al jaren fan van Patagonia; zij begonnen als kledingmerk al in de jaren 90 met het gebruiken gerecyclede pet flessen voor hun fleeces en hebben sinds kort ook een kledinglijn van gerecycled wol. 

 

 Wat maakt wol zo kostbaar?

Het scheren van schapen is een tijdrovende klus. Ook is er relatief veel oppervlakte (lees grasland) nodig per eenheid wol. De vraag naar wol is de afgelopen jaren enorm gestegen, dat heeft de toch al hoge prijs nog meer opgedreven. 

De uitdaging voor Westerman Bags!

Wij herkennen hierin onze uitdaging; ons streven naar een goed product. Want een materiaal zo kostbaar en mooi als wolvilt, verdient alleen een doordacht ontwerp en functioneel product zodat de bijzondere eigenschappen van de wol maximaal tot zijn recht kunnen komen. 

Terug naar blog

2 reacties

Hi Johan, het is alweer even geleden dat je deze vraag stelde. Ik kan je er niet zoveel over vertellen aangezien ik uitsluitend 100% wolvilt gebruik, de natuurlijke variant. Groet, Annemieke Westerman

Annemieke Jagat Prem

Mooi artikel over wol en polyester en acryl. Ik lees echter niet het verschil tussen polyester en acryl. Kunt u mij hier nog iets meer uitleg over sturen?

Johan Kraaijeveld

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.