Wat is Etsy: Internationaal kopen en verkopen op Etsy

Wat is Etsy: Internationaal kopen en verkopen op Etsy

Nu Etsy in Nederland steeds bekender wordt, vind je het misschien handig om te weten wat Etsy nu precies is en hoe je het gebruikt.

Wat is Etsy

Etsy is een van origine Amerikaans online platform en community voor de koop & verkoop van handgemaakte artikelen. Zo is het ooit begonnen in 2005, met de focus op “handmade” maar tegenwoordig kan je er ook de categorieën “vintage” en “onderdelen” vinden. Op dit platform voor creatievelingen hebben meer dan 4 miljoen mensen een eigen winkeltje. Koop je een item op Etsy, dan koop je dit direct van de maker. Je koopt het dus niet van Etsy. Hieronder zie je de openingspagina van Etsy. Deze frontpage verandert steeds naar gelang het seizoen en huidige trends.  

Wat is Etsy?

 

Omdat Etsy inmiddels miljoenen kopers en verkopers heeft kan het knap lastig zijn om door de bomen het bos te zien. Om een handgemaakte vilten tas uit Nederland te vinden moet je je eerst een weg banen tussen alle tassen van spijkerbroeken en hobbyprojecten. Toch is Etsy een geweldige plek om online een uniek object of cadeau te vinden. Omdat Etsy gericht is op handgemaakte items én wereldwijd beschikbaar is, kan je dus ook een wollen muts bij dat kleine ateliertje in Zuid-Amerika kopen of een wollen deken van die maker op een berg in Oostenrijk. Dat is een hele andere shopping beleving dan bij Amazon of Bol. 

Sinds je op Etsy met iDeal kan afrekenen is de populariteit van Etsy in Nederland flink gestegen. Er komen steeds nieuwe Nederlandse shops bij, dus het loont de moeite om af en toe de NL filter aan te zetten en door de Nederlandse Etsy producten te scrollen. Onderaan de pagina/ website kan je de taal instellen op Nederlands of Engels. 

Je moet wel even wat tijd investeren om uit te zoeken hoe Etsy werkt - het is niet moeilijk maar voordat je door die bomen bent & het bos gaat zien heb je de handige filters nodig op de Etsy website. Hierbij kan je je zoekopdrachten filteren en steeds specifieker gaan zoeken. De filters die ik vaak gebruik zijn

  • Shop Locatie: Hier geef je aan waar de shop is gevestigd waar je iets zou willen kopen. Ik zoek vaak in Nederland, want er wordt zoveel moois gemaakt in ons kikkerlandje. Hieronder zie je in het rood de locatie filter voor Nederlandse Etsy winkels.
Etsy winkels vinden in Nederland met de shop locatie functie

 

Ben je al klikkend door Etsy in een supergaaf winkeltje belandt dan kan je in die Etsy shop zien waar deze is gevestigd. Het leuke aan lokaal zoeken binnen Etsy is dat je prachtige items kan ontdekken.. die bij jou om de hoek gemaakt worden! Zoals bijvoorbeeld de prachtige linocut print “The Hug” door Gabriela Aguirrezabal - van Printtherapy uit Utrecht

 

Nederlandse Etsy verkoper Printtherapy met linocut print The Hug

 

  • Special offers: Hierbij vink ik graag de optie “Personalizable” aan, zodat je alle items vindt die je kan personaliseren, bijvoorbeeld een armband met een naam erop gegraveerd of een leren portemonnee in jouw favoriete kleur. Hieronder zie je de gepersonaliseerde mokken waarvan je de tekst kan laten aanpassen - van Pinkq uit Den Haag
Nederlandse Etsy verkoper PinQ met gepersonaliseerde mokken

 

--> Heb jij een te gekke aankoop gedaan op Etsy? Deel je ervaring in de comments!

Kijken we naar de Trustpilot reviews van Etsy dan ligt het cijfer behoorlijk laag. De reviews laten zien dat veel mensen in Nederland niet weten hoe Etsy werkt en daarom andere verwachtingen hebben. Want als je een product direct van een maker koopt van de andere kant van de wereld, dan kan het zomaar zijn dat je bestelling weken en weken onderweg is. Soms moet je product zelfs nog gemaakt worden wanneer je je bestelling plaatst. Omdat we gewend zijn aan leveringen binnen 24 uur en soms zelfs op zondag, is ook dit een heel andere shopping beleving dan de grote online retailers.

Verkopen op Etsy is heel makkelijk; ook het dashboard is beschikbaar in het Nederlands. Als je zelf al je gegevens klaar hebt staan voor het invullen van je winkeltje, dan kan je zo aan de slag. Je hoeft er geen btw nummer voor te hebben. De onderdelen die je gaat invullen zijn onder andere:

  • Verhaal van je winkel
  • Voorwaarden van je winkel
  • Verzendkosten
  • Product foto’s
  • Product beschrijvingen

Verkopen op Etsy

Op Etsy kan je zowel digitale producten (downloads) verkopen als fysieke, tastbare producten die worden verzonden. De layout van je Etsy winkel is een makkelijk en overzichtelijk geheel van instellingen, producten en communicatie met je klanten en bezoekers. Etsy (kan) voor jou adverteren binnen Etsy en op het internet, wat erg handig is.  Aan verkopen op Etsy zijn wel kosten verbonden: In totaal moet je rekenen op ongeveer 15% provisie & transactie kosten die Etsy inhoud op jouw verkopen. Om te kunnen beginnen met verkopen heb je GEEN investering nodig; via deze link kan je beginnen met 40 gratis listings. Dit zijn de product-advertenties waarvoor Etsy 20 cent per listig voor in rekening brengt. 

Heb je hulp nodig bij het opzetten van je Etsy winkel?

Word dan lid van mijn besloten Facebook pagina of gun jezelf een super start op Etsy met mijn strippenkaart voor online support en coaching.  

 

Terug naar blog

1 reactie

Ik zou graag een antiek Duits koffieservices willen verkopen via Etsy. Hoe doe ik dit?

Birgit Wit

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.